Assortiment van ruim 3 miljoen producten
Persoonlijk contact
Max ICT logo
Klantenservice
/
Hoe wilt u bij ons winkelen?
Voor consumenten worden alle prijzen incl. btw getoond. Zakelijke klanten zien de prijzen excl. btw en kunnen meestal btw terugvorderen.
Hoe wilt u bij ons winkelen?
/
Nieuws overzicht

Cyberaanval maakt wereldwijd slachtoffers

28-06-2017

Wereldwijde cyberaanval treft ook Nederlandse bedrijven

Duizenden Windows-computers werden gisteren gegijzeld door internetcriminelen. De meeste aanvallen vonden plaats in de Oekraïne en Rusland, maar ook in Nederland vielen slachtoffers. Besmette computers worden gelocked en kunnen niet meer worden gebruikt met als gevolg dat kassa's niet werken, metro's niet rijden en bestellingen niet worden uitgevoerd. Het virus maakt geen onderscheid; luchthavens, banken, kerncentrales, supermarkten en overheidsinstanties; niemand is veilig. Wel lijken de daders zich voornamelijk op het bedrijfsleven te richten.In mei werden diverse bedrijven nog getroffen door 'WanaCry', eenzelfde soort malware. Dit keer zijn grote jongens als TNT, Raab Kärcher en containerbedrijf Maersk en dochteronderneming APM Terminals in de Rotterdamse haven de klos. 
 
Om welke malware het precies gaat is niet duidelijk. Het leek op "Petya"-ransomware, maar wijkt daar toch zoveel vanaf dat Kaspersky (één van de grootste leveranciers van antivirussoftware) het "NotPetya" is gaan noemen. De malware gebruikt echter hetzelfde lek om zich te verspreiden naar andere computers in het netwerk als waar "WanaCry" en "Petya" zich eerder op richtten. Besmette bedrijven mogen zich daarom weleens achter de oren krabben; dit lek was namelijk al gedicht. Er zijn zelfs updates voor Windows XP, terwijl Microsoft dit besturingssysteem officieel niet eens meer ondersteunt.
 
Wat is NotPetya precies?
NotPetya is ransomware of gijzelsoftware. Is je computer besmet, dan wordt hij als het ware gegijzeld. Je bestanden worden versleuteld, zodat je ze niet meer kunt openen. Er verschijnt een melding op je scherm waarin staat dat je losgeld moet betalen om weer toegang tot je bestanden te krijgen. Het losgeld bedraagt meestal een paar honderd dollar dat je in de virtuele munt bitcoin moet betalen.
 
Wat kun je doen als je computer geïnfecteerd is?
Probeer te voorkomen dat de malware zich verspreid, zodra je de melding op je scherm ziet. Schakel je internetverbinding uit en ontkoppel externe harde schijven en andere apparaten. Doe altijd aangifte bij de politie. Ook al is de kans klein dat de daders worden gepakt, cybercriminaliteit ís strafbaar.
 
Hoe kom je van ransomware af?
Ransomware verwijderen is niet altijd eenvoudig en soms heb je er zelfs professionele hulp bij nodig. Wil je het zelf proberen? Lees: Besmet met ransomware? Zo kom je ervan af! Niet besmet en wil je dat graag zo houden? Lees dan: 7 tips om je te beschermen tegen cyberaanvallen.

Nieuws overzicht
Zie ook onze Adviseurs en de Koopjescorner
U betaalt bij ons op deze manieren:
iDeal logoPaypal logoCreditcard - Visa logoCreditcard - Mastercard logoCreditcard - American Express logoBancontact logoIn3 - In 3 keer betalen met 0% rente logoCreditClick logoSpraypay logo
Wij zijn aangesloten bij:
Tweakers logoHardware Info logoBeslist logoKieskeurig logo
Dit zijn onze keurmerken:
qshops logoICT waarborg logo